Modalitatea de declarare a contributiei la asigurari de sanatate aferenta veniturilor din cedarea folosintei bunurilor

Baza legala: Ordinul 117/2014; Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari  ulterioare

Printre modificarile legislative cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014 se numara si incadrarea  veniturilor din cedarea folosintei bunurilor in sfera contributiei individuale la asigurarile de  sanatate datorate de persoanele fizice pentru astfel de venituri, conform art. 296^22 si art.  296^24 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cu completari si modificari ulterioare.

In privinta contributiei la asigurarile de sanatate, aceasta se deconteaza catre buget prin doua  proceduri diferite, astfel:

  •  in situatia contractelor de arenda, contributia se retine de catre platitorul arendei si se achita la buget; contributia se declara in baza declaratiei 112;
  • in cazul persoanelor care realizeaza venituri din chirii, contributia este determinata de ANAF in baza declaratiilor de venit 220 – declaratie estimativa de venit – si 200 –declaratie anuala finala de venit.

In ambele situatii prezentate mai sus, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari de  sanatate nu poate sa depaseasca de 5 ori salariul mediul brut pe economie.

Prin aparitia reglementarilor legale aduse de Ordinul 117/2014 sunt prevazute doua formulare  noi, dupa cum urmeaza:

  •  formularul 650 – Decizie de impunere cu privire la plati anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate;
  • situatia privind stabilirea contributiei lunare de asigurari sociale de sanatate.

Aceste formulare se folosesc in vederea stabilirii obligatiei de plata a persoanei fizice pentru  contributia individuala de sanatate la veniturile din cedarea folosintei bunurilor.

Autorul articolului : Sergiu Cobirzan, expert contabil si auditor financiar.

Click aici pentru profilul de Linkedin al autorului.

Articole similare

Comentariul tau aici